Hyppää pääsisältöön

Huolehdi rokotuksesi kuntoon ennen matkaa

13.02.2020

Rokotustarpeen arviointi pari kuukautta ennen matkaa on tärkeä osa matkalle valmistautumista. Jokaisen matkailijan tulisi varmistua, että kaikki kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat voimassa. Muiden rokotusten tarve riippuu matkailijan iästä ja terveydentilasta sekä matkakohteesta, matkan kestosta ja luonteesta. Esimerkiksi influenssarokotetta suositellaan riskiryhmiin kuuluville henkilöille ja keltakuumerokotteesta vaaditaan todistus useissa maissa. Kohdemaan rokotussuositukset voi tarkistaa THL:n Matkailijan terveysoppaasta.

Lasten vanhempien ja raskaana olevien on kiinnitettävä erityistä huomioita rokotuksiin. Rokotukset voidaan tarvittaessa antaa aikaistetusti ja nopeutetussa aikataulussa, jos lapsi ei ole vielä ehtinyt saada rokotusohjelman mukaisia rokotuksia. Raskauden aikana terveydenhuollon ammattilaisten on arvioitava huolellisesti rokotusten hyödyt ja riskit.

On myös muistettava, että kaikkia sairauksia ei voida estää rokotteilla. Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen eli käsien pesu saippualla ja/tai alkoholipitoisen desinfiointiaineen käyttö on tärkeää esimerkiksi ripulin ehkäisemiseksi. Malariaa vastaan ei ole rokotetta, mutta estolääkitystä on käytettävä suuren riskin malaria-alueille matkustettaessa.

Lähteet: