Opiskelijat ja nuoret aikuiset

Valtaosa opiskelijoista ja nuorista aikuisista on saanut kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Tarvittaessa rokotussuojaa täydennetään opiskeluterveydenhuollossa, terveysasemalla tai työterveyshuollossa.
  • Kun siirtyy kouluterveydenhuollon piiristä opiskelijaksi, vastuu rokotussuojasta siirtyy itselle. Saamansa rokotukset voi tarkistaa kouluterveydenhoitajan antamasta terveyskortista. Tehosterokotuksia tarvitaan esimerkiksi kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan.
  • Sosiaali- ja terveydenhuollossa tai lääkehuollon tehtävissä työskentelevälle opiskelijalle annetaan myös muita rokotuksia työpaikasta riippuen. Rokotukset annetaan opiskelijaterveydenhuollossa, terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa. 
  • Nuoret matkustavat nykyisin ahkerasti. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n mukaan yli kolmannes opiskelijoista tekee vuodessa yli 10 vuorokauden mittaisen ulkomaanmatkan. Jopa puolet heistä jättää suositeltavat rokotukset ottamatta. Maakohtaiset suositukset löytyvät THL:n Matkailijan terveysoppaasta.
  • Opiskelijavaihtoon lähtevän kannattaa tarkistaa kohdemaan ja -oppilaitoksen vaatimukset rokotuksista ja terveystodistuksista. Määräykset vaihtelevat esimerkiksi Yhdysvalloissa osavaltioittain.
  • Ulkomaille töihin lähtevä saa tietoa tarvittavista rokotuksista yleensä työterveyshuollosta.
  • Alkeellisiin oloihin Aasiaan, Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan matkustava reppumatkailija tarvitsee opiskelijavaihtoon lähtevää kattavamman rokotussuojan.
  • Matkailijan suurimmat terveysuhat ovat ruoka, liikenne, alkoholi ja huumeet. Kannattaa siis miettiä, mitä pistää suuhunsa, olla toikkaroimatta humalassa, muistaa kondomin käyttö, kiertää huumeet ja ottaa myös matkavakuutus.

Lue lisää lähteistä

Sivu julkaistu 23.8.2015
Sivu päivitetty 25.6.2018