Hyppää pääsisältöön

Lapset ja nuoret

Lapset ja nuoret saavat rokotuksen kolmeatoista tartuntatautia vastaan kansallisen rokotusohjelman mukaisesti neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Rokotukset ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia.

Ikä

Tauti, jolta rokote suojaa

Rokote

2, 3, 5 kk

Rotavirusripuli

Rotavirus

3, 5, 12 kk

Aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys ja korvatulehdus

Pneumokokkikonjugaatti
(PCV)

3, 5, 12 kk

Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio ja Hib-taudit, kuten aivokalvontulehdus, kurkunkannentulehdus ja verenmyrkytys

Viitosrokote
(DTaP-IPV-Hib)

12–18 kk

Tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko

MPR

6 kk–6 v

Influenssa
 (vuosittain)

Influenssa

1,5–11 v Vesirokko Vesirokko*

4 v

Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio

DTaP-IPV

6 v

Tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko tai

Tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko, vesirokko

MPR tai MPRV*

10–12 v

Ihmisen papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpä, emättimen, ulkosynnyttimien, peräaukon, peniksen sekä pään ja kaulan alueen syöpiä

HPV

14–15 v, 25 v

Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä

dtap

*lapsille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa

  • Eri rokotusten antamisajankohta on tarkkaan harkittu, jotta rokotus toisi mahdollisimman hyvän suojan tautia vastaan. Usein nämä taudit ja niiden mahdolliset jälkitaudit ovat sitä vaarallisempia mitä nuorempi lapsi on. Siksi rokotuksia annetaan jo muutaman kuukauden iässä.
  • Monesta rokotteesta tarvitaan useampi annos tai tehosteita, jotta elimistö kehittäisi riittävän suojan tautia vastaan. Syntynyt rokotussuoja on yleensä pitkäaikainen, jopa elinikäinen.
  • Perussairautensa tai elämäntilanteensa vuoksi jonkin sairauden riskiryhmään kuuluvat saavat laajemman rokotussuojan. Riskiryhmille tarjotaan rokotuksia esimerkiksi tuberkuloosia, kausi-influenssaa, pneumokokkitauteja, puutiaisaivotulehdusta ja hepatiitteja vastaan.
  • Suomalaislasten rokotuskattavuus on korkealla. Lähes jokainen suomalaislapsi saa kaikki rokotusohjelman rokotukset. Tämä antaa suojaa myös esimerkiksi syöpälapsille, joita ei sairautensa vuoksi voi rokottaa.
  • Jos lapselta jää saamatta jokin neuvolassa annettava rokote, rokotussuojaa voidaan täydentää myöhemmin koulu- tai opiskelijaterveydenhuollossa.
  • Hyvän rokotuskattavuuden ja rokotusohjelman ansiosta MPR taudit on saatu hävitettyä lähes kokonaan Suomesta. Myös jäykkäkouristus- ja kurkkumätätapauksia sekä Hib-infektioita on vain murto-osa siitä, mitä niitä oli ennen rokotusten aloittamista.
  • On hyvä muistaa, että ulkomaille matkustettaessa saatetaan tarvita lisäsuojaa. Euroopassakin on maita, joihin matkustaessa kannattaa harkita esimerkiksi A-hepatiittirokotusta. Rokotusohjelman ulkopuoliset rokotukset on maksettava itse, ja niitä saa terveysasemilta ja yksityisiltä lääkäriasemilta.

Lue lisää lähteistä

Page published 02.07.2015 | Page edited 24.04.2023