Minun rokotukseni

Kansallisen rokotusohjelman mukaisesti jokaisella suomalaislapsella ja -nuorella on mahdollisuus saada rokotus yhtätoista eri tartuntatautia vastaan. Aikuisten rokotusohjelma täydentää lapsena saatua rokotussuojaa. Perusrokotukset ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia.
  • Rokotusten aikataulu on harkittu. Tavoitteena on luoda oikeaan aikaan riittävä suoja mahdollisimman vähillä rokoteannoksilla ja haittavaikutuksilla. Sen vuoksi lapset saavat ensimmäisen rokotuksensa jo muutaman kuukauden ikäisinä.
  • Neuvolassa aloitettuja rokotuksia jatketaan kouluterveydenhuollossa ja tarvittaessa opiskelijaterveydenhuollossa.
  • Aikuisen on huolehdittava itse, että rokotussuoja on ajan tasalla. Tarvittavat tehosterokotteet merkitään potilastietojärjestelmään ja henkilökohtaiseen terveyskorttiin, joista voi tarkistaa rokotuksensa.
  • Riskiryhmille on tarjolla rokotuksia myös perusrokotusohjelman ulkopuolelta. Perussairaus voi vaatia tehostettua rokotussuojaa. Tartuntataudeille voi altistua myös elämäntilanteensa, elinolosuhteidensa tai työnsä puolesta.
  • Jos oma rokotussuoja askarruttaa, siitä kannattaa keskustella omalääkärin tai terveydenhoitajan kanssa. Lisätietoja eri ryhmien rokotuksista alasivuilta.

Lue lisää lähteistä

Sivu julkaistu 7.7.2015
Sivu päivitetty 26.3.2018