Koronatodistus

Omakanta-palvelusta löytyvää EU:n koronatodistusta käytetään matkustusasiakirjana ja kansallisena koronapassina.

EU:n koronarokotustodistus on ollut saatavilla Omakanta-palvelusta kesäkuusta 2021 alkaen. Heinäkuun puolivälistä lähtien EU:n koronatodistus on sisältänyt rokotustodistuksen lisäksi todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta sekä sairastetusta koronavirustaudista, mikäli se on varmistettu positiivisella PCR-testituloksella.

Koronatodistusvaatimukset voivat vaihdella maittain, minkä vuoksi matkustajan on selvitettävä ennen matkaa kohdemaan vaatimukset. On myös tärkeää tarkistaa kohdemaan koronatilanne ja ennen paluumatkaa Suomen koronatilanne sekä koronaan liittyvä ohjeistus.

Koronatodistusta käytetään myös koronapassina, jolloin se on vaihtoehto viranomaisten asettamille koronarajoituksille Suomessa. Koronapassia voidaan edellyttää esimerkiksi ravintoloissa, yökerhoissa, yleisötilaisuuksissa, urheiluun tai liikuntaan käytettävissä sisäliikuntatiloissa sekä kulttuuritiloissa.

Koronarokotustodistus on voimassa 9 kuukautta toisen rokotteen jälkeen, mutta kolmannen rokotteen jälkeen ei ole rajoitusta voimassaolon suhteen. EU-komission suosituksen mukaan testitulostodistus hyväksytään näytteenottoajasta lähtien vähintään 72 tuntia PCR-testiä käytettäessä ja 48 tuntia pikatestiä käytettäessä. Suomessa testitulostodistus hyväksytään 72 tuntia testimenetelmästä riippumatta. Todistus sairastetusta taudista on voimassa suosituksen mukaan aikaisintaan 11 vuorokautta ja enintään 180 vuorokautta siitä, kun henkilö on saanut positiivisen koronatestituloksen.

Sivu julkaistu 14.2.2022
Sivu päivitetty 14.2.2022