Kansainvälinen rokotuskortti

Monissa maissa maahantulijoilta vaaditaan todistus keltakuumerokotuksesta. Rokotuksesta annetaan Maailman terveysjärjestön WHO:n kansainvälinen rokotustodistus, niin sanottu keltainen kortti.
  • Rokotuskortti on oltava mukana maahantulotarkastuksessa. Matkailija ei välttämättä pääse maahan, jos kortti puuttuu tai rokotus ei ole voimassa.
  • THL:n Matkailijan terveysoppaasta löytyy ajantasaisin tieto niistä maista, joissa rokotustodistusta tarvitaan. 
  • Rokotusta vaaditaan usein matkailijoilta, jotka saapuvat maasta tai maahan, jossa keltatautia esiintyy. Toisinaan todistus on oltava, vaikka maahantulija olisi tehnyt vain välilaskun maahan, jossa on keltakuumetta. Joissain maissa todistus saatetaan vaatia kaikilta maahantulijoilta.
  • Myös muista rokotuksista voidaan vaatia todistus maahantulotarkastuksen yhteydessä. Näitä ovat esimerkiksi polio- ja meningokokkirokotukset. Ajantasaisin tieto kohdemaassa vaadittavista rokotuksista löytyy THL:n Matkailijan terveysoppaasta. Siellä on luettelo tarvittavista rokotuksista maittain.
  • WHO:n rokotuskorttiin on kätevä merkitä myös kaikki muut annetut rokotukset. Näin oma, ajantasainen rokotussuoja on koottuna yhteen paikkaan.
Sivu julkaistu 19.8.2015
Sivu päivitetty 7.12.2017