Matkustaminen

Matkailijan tärkeimmät rokotukset ovat samat perusrokotukset, jotka on syytä olla voimassa kotimaassakin. Näitä ovat jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, polio- ja MPR-rokotukset sekä influenssarokotus. MPR-tauteja ovat tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko.
  • Lähialueillekin matkustaville suositellaan myös hepatiitti A -rokotusta ruoan ja juomien välityksellä leviävää keltatautia vastaan. Puutiaisaivokuumetta esiintyy yleisesti myös Ruotsin saaristossa, Venäjällä, Baltian maissa ja Keski-Euroopassa. Myös influenssarokotetta suositellaan.
  • Muut matkailijan rokotukset annetaan sen perusteella, mihin matkustaa ja mitä matkalla on tarkoitus tehdä. Turistialueilla vieraileva ei välttämättä tarvitse kaukomaillakaan samoja rokotuksia kuin maaseudulle matkaava reppureissaaja.
  • Varaa rokotusten ottamiseen riittävästi aikaa. Rokotussuojan kehittymiseen voi mennä viikkoja tai rokoteannoksia tarvitaan useampi pidemmän ajan kuluessa.
  • Kaikkia rokotuksia ei voi välttämättä antaa yhtä aikaa. On myös hyvä muistaa, että esimerkiksi malarianestolääkitys aloitetaan jo ennen matkaa. Lääkitystä on jatkettava matkan jälkeenkin, jotta se suojaisi mahdollisimman hyvin.
  • Tarkista matkakohteen rokotussuositukset hyvissä ajoin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta Matkailijan terveysoppaasta. Sinne on koottu tarvittavat rokotukset kohdemaittain. Maahantulijoilta saatetaan vaatia todistus esimerkiksi keltakuume-, polio- tai meningokokkirokotuksesta.
  • Rokotussuojan lisäksi matkailijan on tärkeä pitää huoli käsihygieniasta ja katsoa mitä pistää suuhunsa. Monet taudit leviävät saastuneen veden tai huonosti kypsennetyn ruoan välityksellä.
  • Lämpimissä maissa on syytä suojautua hyttysiltä kellon ympäri. Kaikkia hyttysten levittämiä vakavia tauteja vastaan ei ole rokotteita.

Lue lisää lähteistä

Sivu julkaistu 7.7.2015
Sivu päivitetty 12.6.2018