Käykö rokote minulle?

Kaikkia Suomessa käytössä olevia koronarokotteita on tutkittu tarkasti ja viranomainen on todennut niiden turvallisuuden ja tehon. Moni kuitenkin pohtii, uskaltaako ottaa koronarokotetta. Etenkin kysymyksiä herää, jos sairastaa jotain perussairautta, kuten vaikkapa jotain immuunipuolustukseen liittyvää sairautta.

On harvinaista, että koronarokotetta ei voi ottaa, vaikka sairastaisi jotain sairautta. Suomessa annettavissa koronarokotteissa ei ole elävää virusta, eli ne eivät voi nykyisen tutkimustiedon mukaan aiheuttaa koronavirustautia. Siksi rokote voidaan yleensä antaa myös henkilöille, joiden puolustuskyky on sairauden tai lääkityksen vuoksi heikentynyt.

Mikäli sinulla aloitetaan vakavan sairauden kuten syövän lääkehoito, tai olet menossa leikkaukseen tai muuhun toimenpiteeseen, on rokotuksen ajankohdasta syytä keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Keskustele hoitavan lääkärisi kanssa, kun rokotusvuorosi lähestyy

Mikäli perussairautesi vaikutus koronarokotteiden soveltuvuuteen mietityttää, asiasta voi keskustella hoitavan lääkärin kanssa, kun oma rokotusvuoro lähenee. Lisätietoa voi silloin kysyä myös omasta terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta. Hoitavan lääkärin on mahdollista tarvittaessa konsultoida THL:n asiantuntijoita rokotteen soveltuvuudesta ja rokottamisen ajankohdasta.

Rokotteita ei ole tutkittu raskaana olevilla naisilla, joten niitä ei toistaiseksi suositella raskaana oleville muuta kuin erityistapauksissa. Saattohoidossa oleville tai muuten hauraassa tilassa oleville ihmisille annetaan rokote vain yksilöllisen harkinnan mukaan.

Kun rokotteita käytetään, saadaan koko ajan lisää tietoa niiden turvallisuudesta.

THL on koonnut lisätietoa koronarokotteen soveltuvuudesta verkkosivuilleen: 

 

Sivu julkaistu 20.4.2021
Sivu päivitetty 22.4.2021