Skip to main content

Vaccinationer hjälp vid bekämpning av antibiotikaresistens?

16.05.2016

Antibiotikaresistens är ett växande, globalt problem. Enligt en expertgrupp i Storbritannien som utreder resistensproblemet är vaccinationer en metod för att bekämpa antibiotikaresistens.

Genom att förbättra vaccinationstäckningen och främja utarbetandet av nya vacciner kan man både minska användningen av antibiotika och göra det svårare för resistenta bakterier att spridas. I en intervju i Läkartidningen (19/2016) lyfter THL:s forskningschef Arto Palmu pneumokockervaccin bland de redan befintliga vaccinerna.

I den FinIP-vaccinationsundersökning som genomfördes i Finland åren 2009–2012 kunde man konstatera att barn som vaccinerats mot pneumokocker ordinerades 8 procent mindre antibiotika mot luftvägsinfektioner än barn som inte hade vaccinerats. Pneumokockervaccinerna har utarbetats för att särskilt skydda mot resistenta bakterietyper, vilket förklarar undersökningsresultatet. Dessutom används mindre antibiotika när det till följd av vaccinationer förekommer färre fall av allmänna luftvägsinfektioner och öroninflammationer.

Enligt Palmu kan även rotavirusvaccinet vara till hjälp i Afrika vid kampen mot antibiotikaresistens, eftersom det där förekommer flera falla av diarréer orsakade av bakterier än i västländerna och man kan köpa antibiotika receptfritt.

De viktigaste nya vaccinera, med tanke på problemet med antibiotikaresistens, skulle vara vacciner som fungerar mot sjukhusbakterier (Clostridium difficile, stafylokocker), samt vacciner som fungerar mot allt flera luftvägsinfektioner, även sådana orsakade av virus. Luftvägsinfektioner behandlas ofta med antibiotika, även om en stor del av dem orsakas av virus och antibiotika som har utvecklats mot bakterier inte i dessa fall har någon märkbar effekt.

Källor: