Testaa rokotussuojasi

Sukupuoli
Synnyttänyt
Armeijan käynyt

Rokotusohjelman mukaiset rokotteet

Close
Antamalla kysytyt tiedot saat listan mitkä kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet sinun olisi pitänyt saada. Lähde: THL, Rokotusohjelman historia

Ajankohtainen rokotus

Koronavirus COVID-19

Maksutonta koronavirusrokotetta tarjotaan kaikille 12 vuotta täyttäneille sekä yksilölliseen harkintaan perustuen 6 kuukauden – 11 vuoden ikäisille lapsille. Rokotus suojaa erityisesti koronavirustaudin vakavilta muodoilta. Se ehkäisee myös viruksen tarttumista, vaikkei estäkään tartuntoja kokonaan. Tämän vuoksi rokottautumisen lisäksi on tärkeää edelleen noudattaa viruksen leviämisen ehkäisemisohjeita esimerkiksi käsien pesuun, riittävien etäisyyksien pitämiseen ja maskin käyttöön liittyen.

COVID-19 taudin aiheuttaa SARS-CoV-2-virus. Se aiheuttaa hengitystieinfektioita, joiden taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta taudista sairaala- ja jopa tehohoitoa vaativaan vakavaan tautiin. Korkea ikä on merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä. Lisäksi tietyt sairaudet, kuten vaikea krooninen munuais- tai keuhkosairaus, lisäävät vakavan tautimuodon riskiä.

Lue lisää

Ajantasaiset koronavirusseurantatiedot

Totta vai tarua

1
2
3
4
5
Rokotuksia ei enää tarvita
Katso vastaus

Ainoa maailmanlaajuisesti hävitetty tauti on isorokko. Sen sijaan esimerkiksi tuhkarokko on hyvä esimerkki rokotussuojasta huolehtimisen tärkeydestä.

Rokotteita ei pitäisi antaa raskaana oleville naisille
Katso vastaus

Moni rokote on eduksi sekä äidin että lapsen terveydelle.

Rokotukset aiheuttavat autismia
Katso vastaus

MRP-rokotteen autismiin yhdistänyt tutkimus on osoitettu virheelliseksi. Rokotteiden turvallisuutta seurataan tarkoin, ja rokottamisen hyödyt ovat haittoja suurempia.

Lähimatkailussa ei tarvitse rokotuksia
Katso vastaus

Matkailijan tärkeimmät rokotukset ovat samat perusrokotukset, jotka on syytä olla voimassa kotimaassakin. Lähialueillekin matkustaville suositellaan myös hepatiitti A -rokotusta ja influenssarokotetta. Puutiaisaivokuumetta esiintyy yleisesti mm. Ruotsin saaristossa.

Rokotteet sisältävät vaarallisia määriä myrkyllisiä aineita?
Katso vastaus

Määrät ovat huomattavasti pienempiä kuin mitä saamme ruoan ja juoman mukana ja muusta elinympäristöstä.