Hyppää pääsisältöön

Vesirokkorokotukset alkavat syksyllä

10.07.2017

Vesirokkorokotukset aloitetaan syyskuussa. Ensimmäisenä rokotetaan vesirokolta säästyneet lapset puolentoista vuoden iästä viidesluokkalaisiin. Lapset tullaan rokottamaan tavallisten ikäkausitarkastusten yhteydessä eli koululaiset terveydenhoitajakäynneillä ja nuoremmat neuvolassa.

Rokotteen voi hankkia aikaisemmin omalla kustannuksellaan, jos perheessä on esimerkiksi hyvin sairas lapsi, joka ei ole vielä sairastanut vesirokkoa. THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Tuija Leinon mukaan on kuitenkin pääosin turvallista odottaa rokotteen saamista ikäkausitarkastusten yhteydessä.

Vesirokko on mainettaan pahempi

THL on huolissaan siitä, että kaikki perheet eivät ymmärrä vesirokon vakavuutta. Vaikka suurin osa vesirokkoon sairastuneista selviää taudista rakkuloilla ja kuumeilulla, on taudilla myös vakavien infektioiden vaara. Yleisin syy sairaalahoitoon joutumiselle on ihon vaikea tulehtuminen.

Rokotteella halutaan myös estää vyöruusun puhkeamista. Vyöruusu voi puhjeta erityisesti ikääntyville ja vakavasti sairaille henkilöille. Vyöruusua ei kuitenkaan voi saada, jos ei ole sairastanut vesirokkoa. THL arvioikin, että vesirokkorokote tulee estämään 80–90 prosenttia vyöruusutapauksista.

Vesirokkorokote tuo Suomelle miljoonien kustannussäästöt mm. terveyspalveluiden käytön vähenemisellä.

Lähteet